• Lentile

  Lentilele, într-o formă sau alta, sunt produse și folosite de om de cateva
  mii de ani.

  mai mult
 • Rame

  • rame de plastic
  • rame de metal
  • rame din magneziu, titan flex

  mai mult
 • Ochelari de soare

  Ochelari de soare sanatate sau estetica?

  mai mult
 • Lentile de contact

  Ochelari de soare sau lentile de contact?

  mai mult
 • Promotii

  Promotii

  mai mult

Ochelari de soare

Ochelari de soare sanatate sau estetica?
Celor mai mulţi dintre noi nici nu ne trece prin cap măcar să ieşim pe stradă sau să mergem la plajă fără ochelarii de soare. Dar câţi dintre noi cunosc cât de importantă este, de fapt, protejarea ochilor de razele dăunătoare ale soarelui?
Ochii noştri sunt la fel de vulnerabili la strălucirea soarelui ca şi celelalte părţi ale corpului, pe care le protejam cu diferite loţiuni. Studii recente făcute de cercetătorii americani au demonstrat că expunerea prelungită la razele ultraviolete poate duce la un risc crescut de cataracte – cea mai importantă cauză a orbirii – după câţiva ani de neîngrijire.
Pe când, dacă purtăm ochelarii de soare de câte ori ieşim din casă, minimalizăm riscurile la care ne expunem ochii. Vederea copiilor care sunt expuşi soarelui puternic fără nici un fel de protecţie este cea mai compromisă. Ochii lor sunt mai sensibili decât ai adulţilor şi de aceea trebuie obişnuiţi să poarte ochelari de soare de la vârste fragede.

Să nu uităm deci, că dacă soarele este suficient de puternic ca să ardă pielea, va fi suficient de tare ca să dăuneze ochilor. Ochelarii se poartă neapărat şi când mergem la schi sau la pescuit, deoarece lumina reflectată de zăpadă sau apă poate mări cantitatea de radiaţii UV care ne pot compromite vederea.
Putem alege ochelari din sutele de branduri existente pe piaţă, la tot atâtea preţuri. În România, banii pe care îi dăm sunt un indicator al protecţiei pe care ochelarii respectivi o oferă. Într-adevăr, ochelarii foarte scumpi reflectă tendinţele modei şi numele designerului, dar au, pe deasupra, un filtru UV care împiedică cu succes apariţia precoce a cataractei.

Persoanele care poartă ochelari pentru vedere au şi ele posibilitatea să îşi protejeze ochii, comandând ochelari cu lentile heliomate, antireflex sau aceste două tipuri combinate. Lentilele heliomate sunt fotosensibile şi modifică intensitatea culorii în funcţie de lumină.
Încă un amănunt important! Lentilele de culoare închisă nu asigură neapărat o protecţie mai bună decât cele deschise la culoare. Protecţia este asigurată de un filtru încorporat în lentile, nu de culoarea acestora.
Cumpără ochelarii după ce i-ai încercat la lumina naturală de afară. Poţi alege lentile roz, albastre, verzi, maro sau chiar negre. Nu are prea mare importanţă, e vorba doar de preferinţa ta. Daca vei purta ochelarii când conduci, asigură-te ca nu afectează aprecierea distanţelor sau a siluetelor.
Cele mai multe lentile sunt făcute din plastic, pentru a fi mai uşoare şi rezistente la zgârieturi. Acest lucru nu înseamnă ca nu se vor sparge la şocuri puternice, dar vor rezista mai mult decât cele din sticlă.
Când ne recomandă oftalmologii să purtăm ochelarii de soare? De câte ori stăm în soarele puternic de afară mai mult de 10 minute. Adică din aprilie până în septembrie, când nivelul razelor UV este de trei ori mai ridicat decât în timpul iernii. Este important să nu ieşi fără ochelarii de soare dacă mergi la plajă, dacă petreci puţin timp prin grădină sau te vei plimba prin soare, mai ales între orele 11.00 dimineaţa şi 2.00 după-amiaza.
Rolul lentileleor
Lentilele reprezintă piesa de greutate a ochelarilor de soare. Paleta cromatică s-a lărgit şi, totodata, se folosesc mai multe nuanţe în degrade ale aceleiaşi culori. Întâlnim toate gamele de roşu, dar şi roz deschis, vişiniu, galben şi orange. În acelaşi timp verdele şi albastru rămân în vogă. În ceea ce priveşte forma, utilizarea unei singure lentile, în măsura sa acopere continuu câmpul vizual frontal se supune tendinţei sportive, împrumutată din forma specifică măştilor de ski alpin.

Tăietura lineară şi curajoasă a zonei superioare a lentilei, unghiul drept al porţiunii laterale şi suprafeţele metalice intens şlefuite şi lăcuite caracterizează designul ochelarilor de soare la moda.
In concluzie
Ochelarii de soare se poartă indiferent de anotimp, atunci când este soare. Datorită faptului că stratul de ozon s-a subţiat, razele ultraviolete sunt mult mai puternice iarna când lumina reflectată de zăpadă poate mări cantitatea de radiaţii UV ce ne poate afecta vederea .

Medicii oftalmologi recomandă purtarea ochelarilor de soare de fiecare dată când ne expunem soarelui puternic mai mult de 10 minute. Nivelul razelor ultraviolete este de trei ori mai ridicat în perioada aprilie – septembrie, mai ales între orele 11.00 dimineaţa şi 16.00 după amiaza.

Alegerea ochelarilor de soare
Ce ochelari de soare ti se potrivesc
Cei mai mulţi dintre noi alegem o pereche de ochelari în funcţie de cum se potrivesc feţei noastre, nu-i aşa? Când eram copil şi purtam ochelari, îmi aduc aminte că petreceam ore întregi în magazin încercand zeci de perechi de rame până găseam una de care eram mulţumit. Chiar şi astazi, deşi nu mai port ochelari de vedere, îmi place să petrec timp în magazinele care vând ochelari de soare – dar mult mai puţin! Pentru că ştiu ce mi se potriveşte, îmi limitez selecţia şi economisesc timp.

Şi tu poţi afla ce tip de ochelari de soare ţi se potrivesc dacă ştii două lucruri: care este conturul feţei tale şi ce culori te avantajează.
Forma fetei
În general, ramele de ochelari trebuie alese astfel încât să aibă forma opusă cea feţei tale. De exemplu, feţelor rotunde li se potrivesc multe tipuri de rame cu excepţia celor rotunde. Unui astfel de contur i se potrivesc ramele geometrice, ovale, cele alungite şi lipite de tâmple (wraps) sau cele dintr-o bucată, asemănătoare ochelarilor de ski (shields). În schimb, feţele înguste sau cele cu un contur colţuros sunt îndulcite de rame mai rotunde.

Trebuie să ţii cont şi de proporţiile feţei: cu cât conturul feţei este mai delicat şi trăsăturile mai mici, cu atât ochelarii tăi vor trebui să aibă ramele mai subţiri. În schimb, dacă ai faţa mare, vei putea purta cele mai noi modele supra-dimensionate de ochelari.
Forma fetei ovala
Acest contur facial este cel mai bine proporţionat dintre toate, având linia maxilarului mai îngustă decât fruntea, pomeţii frumos conturaţi iar trăsăturile suficient de blânde pentru a nu părea dure sau angulare. Dacă eşti între puţinele posesoare ale unui oval perfect, poţi purta cam orice stil de ochelari. Fie că alegi nişte rame tradiţionale, fie unele îndrăzneţe cum sunt cele rotunde şi negre în stilul Jackie-O, o pereche cu rame supra-dimensionate albe şi pătrate inspirate din moda anilor ’70 sau unele futuriste, lipite de tâmple, vei arăta la fel de senzaţional. Pentru ca să păstrezi proporţia naturală a trăsăturilor tale, va trebui să cauţi întotdeauna rame a căror lăţime să nu depaşească linia exterioară a tâmplelor şi pomeţilor.
Forma fetie inima
Pentru ca să iţi dai seama dacă faţa ta se încadrează în acest contur, imaginează-ţi un triunghi cu vârful în jos. Fruntea şi pomeţii tăi sunt vizibil mai laţi comparaţi cu bărbia, de aceea va trebui să cauţi ochelari ai căror rame să fie foarte delicate sau chiar să lipsească cu desavârşire. Cu cât ramele vor fi mai groase, cu atât bărbia ta va părea mai ascuţită. Va trebui să îndulceşti porţiunea inferioară a feţei, punând accent pe ochi şi tâmple. Evită modelele foarte late şi pe cele cu lentile mari, cu partea superioară a ramei colorată sau cu braţul decorat. Modelul care te avantajează este cel aviator. Şi alte modele, cum sunt ochii de pisică, care se îngustează şi au colţurile ridicate, echilibrând astfel îngustimea maxilarului sunt foarte bune pentru o faţă triunghiulara.
Forma fetei rotunda
Faţa ta are aproximativ aceeaşi laţime şi înălţime, nu are nici un fel de unghiuri drepte. Ochelarii pe care îi vei alege vor trebui să creeze impresia unei feţe mai alungite şi mai înguste. În primul rând, nu purta niciodată ochelari cu lentile rotunde şi încearcă să eviţi modelele cu ramele decorate sau colorate (în special în jumătatea de jos). Formele care ţi se potrivesc cel mai bine sunt cele octogonale şi dreptunghiulare. Liniile lor drepte îngustează faţa, iar braţele late o alungesc. Ramele în culori închise şi din materiale clasice, cum este baga, vor minimiza lăţimea feţei.
Forma fetei patrata sau dreptunghiulara
În cazul în care forma feţei tale este pătrată – fruntea, pomeţii şi linia maxilarului au aproximativ aceeasi lăţime – vei dori să-i îndulceşti contururile, purtând rame cu colţuri rotunjite. Modelul făcut celebru de Jacqueline Onassis, cu rame foarte mari şi rotunde, va arăta spectaculos pe faţa ta. Dacă ai faţa mică, poţi purta acelaşi model la proporţii reduse, cu lentile de dimensiuni mai mici. Ramele de aceeaşi lăţime cu tâmplele tale sau chiar mai late, cum sunt modele sport lipite de tâmple, îţi vor minimiza lăţimea maximarului. Vei arăta foarte bine şi în rame care sunt mai curând late decât înalte, care acoperă complet rădăcina nasului şi au lentilele de culoare foarte închisă. Evită ramele cu colţuri drepte, în special modelele pătrate, şi caută întotdeauna linii mai rotunjite, cu lentile ovale sau circulare. Încearcă stilul aviator sau ramele cu braţe late, tip “motociclist”.
Forma fetei prelunga
Modelele cele mai trendy de ochelari de soare se potrivesc cel mai bine feţelor prelungi. Ochelarii care îţi stau foarte bine sunt cei care nu sunt foarte laţi şi care au lentilele rotunjite sau pătrate. Feţele prelungi au privilegiul de a putea purta modele Mod retro, rame cu partea superioară groasă, rame colorate şi cu forme neoboişnuite, precum şi cele cu braţele puternic ornamentate. Uneori, persoanele cu faţa îngustă şi prelungă pot avea un nas mai lung. Pentru ca să îl scurtezi vizual, poartă o pereche de ochelari care stau mai jos pe rădacina nasului (au puntea joasă).
Forma fetei diamant
Aceasta este probabil forma cea mai rar întâlnită: pomeţii sunt laţi şi foarte bine definiţi, fruntea îngustă şi bărbia ascuţită. Ramele de ochelari ovale îţi vor îndulci trăsăturile, deşi şi cele pătrate cu colţuri rotunjite ţi se potrivesc foarte bine. Ai grijă ca modelul ales să nu îţi depăşească lăţimea pomeţilor.
Cum alegeti culoarea ramei si a lentilelor
Culorile şi materialul lentilelor ajută la reflectarea luminii şi a razelor UV, protejându-ţi astfel ochii. Însă alegerea nuanţelor depinde de trei lucruri:

• tenul tău poate avea fie o nuanţă caldă (cu mai mult pigment galben-auriu), fie o nuanţă rece (cu mai mult pigment roz)

• vei arăta întotdeauna mai bine în culori care se armonizează cu nuanţa tenului şi părului tău (cu cât sunt mai deschise, cu atăt şi ochelarii ar trebui să fie într-o culoare mai deschisă)

• culoarea ramelor şi lentilelor de ochelari trebuie să se potrivească coloritului tau natural
Cele trei lucruri care determină paleta coloristică potrivită ţie sunt culoarea tenului, culoarea ochilor şi cea a părului, iar singura metodă pentru a afla cu acurateţe acest lucru este o analiză de culoare. O dată ce-ai aflat dacă ai un ten “cald” sau “rece”, îţi poţi da seama ce culori de rame, de ochelari te avantajează. Nuanţele care se potrivesc unui ten cald includ: khaki, auriu, cupru, camel, alb şters, portocaliu deschis, roşu, albastru verzui, maro-chihlimbar, baga aurie. Tenurile reci, în schimb, vor fi puse în valoare de rame şi lentile negre, argintii, roz, verde jad, magenta, albastre, de culoarea oţelului (gri albăstrui), vişinii, baga de culoarea închisă. Nu în ultimul rând, alegerea culorii lentilelor şi ramelor este o chestiune de gust şi de moda.

Scris de

Admin