• Lentile

  Lentilele, într-o formă sau alta, sunt produse și folosite de om de cateva
  mii de ani.

  mai mult
 • Rame

  • rame de plastic
  • rame de metal
  • rame din magneziu, titan flex

  mai mult
 • Ochelari de soare

  Ochelari de soare sanatate sau estetica?

  mai mult
 • Lentile de contact

  Ochelari de soare sau lentile de contact?

  mai mult
 • Promotii

  Promotii

  mai mult

INGRIJIREA OCHILOR

Ochiul este un organ foarte fragil şi delicat. Nu întâmplător se spune că ochiul este oglinda sufletului. Tinerii şi mai ales domnişoarele sau doamnele trebuie să acorde multă atenţie sănătăţii şi frumuseţii ochilor.
Se recomandă o alimentaţie bogată în vitaminele A, B, C şi D, care se găsesc în produse lactate: lapte, brânză, ouă; de asemenea în legume şi fructe: lăptucă, pătrunjel, morcov, tomate, portocale, lămâi şi mere.

Sănătatea şi frumuseţea ochilor se păstrează dormind suficent (8-9 ore din 24), ferindu-i de lumina puternică sau prea slabă şi de o încăpere unde se fumează mult. Pentru scris şi citit cea mai indicată lumină este cea naturală. Dacă ochii sunt obosiţi, se aplică prişniţe călduţe înmuiate în infuzie de muşeţel sau tei. La fel de bune sunt tamponările uşoare ale ochilor cu podul palmelor, în plus acest exerciţiu previne apariţia ridurilor din jurul ochilor.

INGRIJIREA SPRANCENELOR

Se recomandă ca pensarea lor să nu se facă înaintea vârstei de 18 ani şi la un interval de o săptămână. Nu se recomandă sprâncenele prea subţiri, nefireşti, ci respectarea formei naturale. Pot fi periate cu ulei de ricin, ceea ce le face mai viguroase.

INGRIJIREA GENELOR

Pentru revigorarea genelor se fricţionează cu ulei de ricin (o dată pe săptămână). Prin lunile ianuarie-februarie puteţi tăia un milimetru din vârful lor pentru regenerare. De asemenea, pentru a pune mai bine în valoare ochii, se recomandă o periere periodic cu periuţe special concepute pentru această operaţie.

CATEVA AFECTIUNI ALA OCHIULUI CE TREBUIESC INGRIJITE PANA LA PREZENTAREA LA MEDIC

Traumatismele oculare de orice fel dau perturbări uneori grave ale funcţiei oculare. Astfel pot să apară hemoragii, creşterea tensiunii intraoculare, rupturi ale membranelor oculare (dezlipirea de retină) şi chiar plăgi. Aceste şocuri traumatice, de orice natură (lovitură cu mingea, pumn, obiecte dure etc.) determină sinteza unor substanţe în ochi, numite prostaglandine. Prostaglandinele tulbură funcţiile oculare, creând extravăzări, exsudate, edem cu întreruperea funcţiilor celulare, insuficienţa oxigenării, care duc la scăderea vederii. Apar hemoragii la tegumentul pleoapelor, feţei, la conjunctivă şi uneori în interiorul ochiului. În astfel de cazuri bolnavul trebuie pus în repaus, îi vor fi date calmante (fenobarbital, algocalmin), va fi pansat steril dacă există plăgi sângerânde, i se va de calciu (calciu efervescent, calciu lactic sau clorocalcin), vitamina C 200 şi aspirină.

Aspirina este medicamentul care opreşte sinteza în continuare a prostaglandinelor ce apar în traumatisme. Bolnavul trebuie transportat cât mai repede la medicul oftalmolog care va face bilanţul distrugerilor oculare şi va indica tratamentul.
Printre accidentele oculare menţionăm şi arsurile oculare atât fizice cât şi chimice, care pot să ducă la distrugeri ale ţesuturilor aparatului vizual. În aceste cazuri vor fi eliminate pe cât posibil substanţele caustice cu tampoane de vata înmuiate în ser fiziologic sau apă distilată, infuzie de muşeţel sau chiar apă de la reţea, apoi se vor neutraliza substantele chimice, dacă a fost acid cu soluţie de bicarbont de sodiu (1-2 linguriţe la un litru de apă fiartă şi racită) sau dacă a fost bază (amoniac, var) se va spăla cu o soluţie de apă acidulată (un litru de apă fiartă şi racită în care s-a dizolvat o linguriţă de oţet sau soluţie de acid boric 3%)

Un colir dezinfectant (colir cu sulfacetamidă) sau o soluţie de antibiotice vor fi picurate în fundul de sac conjunctival, după care se va aplica un pansament. Se dă un calmant bolnavului (fenobarbital, algocalmin) după care va fi trimis la medicul specialist. Eroziunile şi ulcerele corneene pot fi provocate şi de traumatismele de diferite feluri.
Manifestate prin dureri, fotofobie, lacrimare, scăderea vederii, necesită pansament de urgenţă şi administrarea unui calmant, până la prezentarea de urgenţă la medic, care va lua măsurile necesare prevenirii complicaţiilor inflamatorii secundare.

Scris de

Admin