• Lentile

  Lentilele, într-o formă sau alta, sunt produse și folosite de om de cateva
  mii de ani.

  mai mult
 • Rame

  • rame de plastic
  • rame de metal
  • rame din magneziu, titan flex

  mai mult
 • Ochelari de soare

  Ochelari de soare sanatate sau estetica?

  mai mult
 • Lentile de contact

  Ochelari de soare sau lentile de contact?

  mai mult
 • Promotii

  Promotii

  mai mult

Boli la copii

Sigur are vederea buna?

Tulburarile de vedere la copil sunt greu de depistat. El nu se plange niciodata ca nu vede bine. Preocupa-te din vreme de sanatatea ochilor lui si fii atenta la semnele care pot trada un defect de vedere.

Este bine sa stii ca tulburarile de vedere netratate la timp se corecteaza mai greu sau chiar deloc. Cand il duci la un prim consult oftalmologic? Ce tulburari de vedere pot aparea inca de la varste fragede? Noi iti venim in ajutor oferindu-ti raspunsuri la cateva dintre intrebarile care cu siguranta te framanta.

Cand il duci prima oara la oftalmolog?

Un prim control se efectueaza la nastere, pentru depistarea precoce a cataractei sau a glaucomului congenital. Apoi, neaparat, la varsta de 3 ani copilul trebuie vazut de un specialist oftalmolog, pentru a fi descoperite la timp eventualele tulburari. In primii ani de scoala sunt necesare controale regulate chiar daca nu sunt probleme.

Ce tulburari de vedere pot aparea la copil?

Strabismul si ambliopia
Parintii se impacienteaza cand observa ca ochii copilului nu privesc in aceeasi directie. Acesta este strabismul, o tulburare ingrijoratoare nu doar din punct de vedere estetic. Copilul care are strabism si nu este dus la timp la un specialist isi poate pierde vederea la un ochi. Cum e posibil asta? Strabismul afecteaza vederea in relief, dar problema majora apare din cauza ca un ochi este deviat iar copilul are tendinta sa vada dublu. Daca afectiunea nu este depistata si corectata rapid, dupa o vreme creierul va anula imaginea primita de la ochiul deviat. Intrucat doar ochiul sanatos este “pus la treaba”, copilul risca sa piarda vederea ochiului deviat (ambliopie). Depistate la timp, strabismul si ambliopia pot fi corectate. Atentie! Strabismul nu se corecteaza decat pana la varsta de 6 ani. Tratamentul consta in purtarea de ochelari si acoperirea ochiului care vede bine, pentru a forta copilul sa foloseasca ochiul cu deficienta.

Miopia
In miopie vederea la distanta este slaba. Apare rar la copiii de varsta mica, fiind mai frecventa la copiii mai mari si la adolescenti, mai ales daca cineva din familie sufera de miopie (in foarte multe cazuri miopia se mosteneste).

Hipermetropia
Este tulburarea de vedere care impiedica vederea clara a lucrurilor aflate in apropiere. Este foarte frecventa la copii.

Astigmatismul
Se traduce prin vederea unor linii mai clare decat a altora.

Nu uita! Defectele de vedere amintite nu pot fi prevenite – apar pe fond genetic – dar se corecteaza prin purtarea de ochelari potriviti. Cu cat tratamentul se aplica mai din vreme, cu atat rezultatele sunt mai bune. Orice intarziere a diagnosticarii corecte si a tratamentului adecvat (ochelari, acoperire, exercitii, uneori operatie) poate condamna copilul la un handicap vizual definitiv. Sunt situatii in care copilul are un viciu de refractie la un singur ochi, fara a avea strabism, si atunci doar oftalmologul poate depista viciul, prin control la varsta de 3 – 4 ani.

Semne care trebuie sa te alarmeze

Copilul care prezinta un defect de vedere nu se plange niciodata ca vede prost sau ca nu vede cu un ochi. De aceea este bine sa il controlezi la timp, pentru a depista orice neregula. Unele semne pot indica existenta unei tulburari de vedere:
– Se plange de dureri de cap;
– Isi “strange” ochii pentru ca, zice el, “asa vad mai bine”;
– Se freaca frecvent la ochi: acesta ar putea fi semnul unei afectiuni oculare (o alergie locala, de exemplu) sau ar putea fi un tic, pur si simplu, pe care il face cand ii este somn sau cand este certat;
– Sta prea aproape de televizor sau isi “lipeste” nasul de carte.
Nu este un semn neaparat ingrijorator, dar daca si dupa ce i-ai facut de cateva ori observatie procedeaza la fel, este clar ca nu vede bine la distanta; Nu-i plac jocurile cu mingea si nu participa la acestea: probabil nu apreciaza bine distantele.

Ochelarii pentru copii seamana cu cei pentru adulti, dar sunt mai mici, iar unii au brate cu arcuri. Se gasesc in majoritatea centrelor de optica.

Scris de

Admin