• Lentile

  Lentilele, într-o formă sau alta, sunt produse și folosite de om de cateva
  mii de ani.

  mai mult
 • Rame

  • rame de plastic
  • rame de metal
  • rame din magneziu, titan flex

  mai mult
 • Ochelari de soare

  Ochelari de soare sanatate sau estetica?

  mai mult
 • Lentile de contact

  Ochelari de soare sau lentile de contact?

  mai mult
 • Promotii

  Promotii

  mai mult

Prezbiopie

PREZBIOPIE

Este o tulburare a acomodatiei care se reduce treptat, aproape dupa varsta de 40 – 50 ani. Se manifesta prin tendinta de a indeparta cartea de ochi la citit.
Se corecteaza prin lentile convergente (“+”).

Ce este prezbiopia?

In jurul varstei de 40 de ani vederea de aproape, cum ar fi cititul, cusutul sau lucrul la computer, devine neclara. Aceasta li se intampla tuturor la un moment dat, chiar si celor care n-au avut niciodata probleme vizuale.

Semne ale presbiopiei: Cand apare presbiopia, o persoana va observa ca este nevoie sa tina cartea, ziarul, revista sau alte materiale de citit cu mana intinsa pentru a putea vedea clar. Cand are de facut o munca ce necesita vederea de aproape, persoana poate avea dureri de cap sau sa se simta obosita.

Generalitati

Prezbiopia reprezinta diminuarea puterii de acomodare a ochiului o data cu inaintarea in varsta, mai ales la distingerea obiectelor de aproape. Pe masura apropierii de varsta medie, cristalinul (lentila ochiului) se subtiaza si isi pierde din elasticitate. Acomodarea vizuala reprezinta capacitatea cristalinului de a-si modifica convexitatea si grosimea pentru a permite focalizarea obiectelor aflate la diferite distante. Pierderea acestei proprietati duce la diminuarea vederii, deoarece obiectele nu mai sunt focalizate bine. Aceste probleme incep sa fie remarcate in jurul varstei de 45 de ani, cand pentru a citi dintr-o carte sau dintr-un ziar, acestea trebuie indepartate de ochi pentru a vedea mai bine. In mod normal, muschii care sustin cristalinul se relaxeaza si se contracta in functie de distanta la care se afla obiectele. In prezbiopie muschii inca functioneaza, dar cristalinul isi pierde din elasticitate si nu-si mai poate modifica convexitatea pentru a vedea bine obiectele de aproape. Imaginile sunt focalizate in spatele retinei, in loc sa fie focalizate pe retina, aceasta determinand o vedere neclara. Pentru imbunatatirea vederii se mareste distanta dintre obiect si ochi si astfel proiectia va avea loc la nivelul retinei. De exemplu, se poate indeparta ziarul pana se obtine o imagine buna. Din acest motiv prezbiopia este uneori numita sindromul “bratului scurt”.

Cauze

Prezbiopia este un proces normal in cadrul imbatranirii. O data cu inaintarea in varsta cristalinul se subtiaza si isi pierde din elasticitate iar muschii ce sustin cristalinul sunt si ei usor afectati. Aceste doua schimbari scad capacitatea de acomodare in special pentru vederea la apropiere. Insa aceste modificari apar gradat, desi poate parea ca aceasta diminuarea a acomodarii survine brusc.

Simptome

Principalul simptom al prezbiopiei este vederea neclara in special in distingerea obiectelor apropiate. Aceasta se inrautateste la lumina slaba sau pe un fond de oboseala. Prezbiopia poate de asemenea sa produca cefalee (dureri de cap) sau astenopie (oboseala ochilor).

Diagnostic

Boala poate fi diagnosticata printr-un control oftalmologic obisnuit. Medicul oftalmolog va testa acuitatea vizuala, puterea refractara (capacitatea ochiului de a schimba focalizarea de la apropiere la departare), starea muschilor si starea retinei. Medicul va putea masura si dioptriile in cadrul acestui consult.

Tratament

In mod normal, prezbiopia poate fi corectata cu ochelari sau lentile de contact. Daca persoana afectata de prezbiopie nu a avut nevoie de ochelari sau lentile de contact pana atunci, i se va corecta vederea prin prescrierea unor ochelari pentru vederea de aproape. Cumpararea ochelarilor fara recomandarea medicului ar putea fi suficienta pentru corectarea vederii, dar cel mai bine ar fi consultarea unui specialist pentru a determina exact ochelarii necesari. Daca totusi se doreste cumpararea unor ochelari fara a avea o reteta de la medicul specialist trebuie sa se incerce mai multe perechi de ochelari de diferite dioptrii pentru ai nimeri pe cei potriviti, astfel incat sa se poata citi fara ca ochii sa oboseasca.

Daca prezbiopia se suprapune la o persoana care deja foloseste ochelari pentru apropiere, distanta sau astigmatism este nevoie de o noua reteta. Se recomanda folosirea unor lentile bifocale in care partea superioara a lentilei este pentru vederea la distanta si partea inferioara pentru vederea de aproape. Alte optiuni sunt lentilele trifocale ce corecteaza atat vederea de aproape si distanta cat si pe aceea la o distanta medie. Acestea sunt lentilele de contact bifocale sau doua lentile de contact cu rol diferit, care corecteaza vederea la distanta in ochiul mai putin afectat de prezbiopie si vederea de aproape in ochiul afectat mai mult de prezbiopie. Pe masura ce boala avanseaza se recomanda consultul de specialitate pentru noile modificari.

Daca nu se doreste folosirea ochelarilor de vedere sau a lentilelor de contact se poate apela si la chirurgie pentru a corecta prezbiopia. Procedurile folosite in tratamentul prezbiopiei sunt: LASIK – un tip de operatie laser folosita pentru a schimba forma corneei pentru reducerea dioptriilor ochelarilor sau lentilelor de contact la persoanele cu miopie severa; PRK – keratectomie fotorefractara, care foloseste laserul pentru a modela corneea si inlocuirea cristalinului natural cu unul artificial prin implant.

Nici una din aceste interventii chirurgicale nu va reda vederea intr-o stare perfecta. De exemplu, se poate efectua interventia chirurgicala pentru corectarea vederii la distanta si se recomanda folosirea ochelarilor pentru citit pentru corectarea vederii de aproape sau se poate interveni chirurgical la unul din ochi pentru corectarea vederii la distanta si la celalalt ochi pentru corectarea vederii la apropiere. In acest moment sunt studiate si testate noi proceduri pentru corectarea prezbiopiei.

Evolutie

Descreşterea abilităţilor de acomodare în corelaţie cu timpul devine evidentă după vârsta de 40 de ani. Această afecţiune, cauzată de îmbătrânirea ochilor, se numeşte presbiopie. Problema apare la nivelul cristalinului.
Moleculele tinere care formează fibre pe medianul cristalinului se găsesc pe suprafaţa globului ocular. Îmbătrânind, aceste fibre se adâncesc în bulbul ochiului suprapunându-se. Sub presiune îşi pierd elasticitatea, formând mai apoi nucleul rigid al lentilei. Acest nucleu devine tot mai mare, şi – cu timpul – şi lentila devine mai groasă.
Urmarea acestui proces fiziologic este descreşterea abilităţii de acomodare, proces care, de fapt începe încă din perioada post-natală, dar cauzează afecţiuni notabile doar de la vârsta de 40-50 de ani, când se evidenţiază.
La copii lentila se poate acomoda cu circa 14 dioptrii, adică punctul de apropiere se situează la 7 centimetri, însă la vârsta de 45 de ani doar cu 4 dioptrii, iar la 60 de ani acomodarea poate fi de numai de o dioptrie.
Acest lucru nu înseamnă că ochiul poate să menţină nivelul de acomodare amintit timp îndelungat. Pentru citirea constantă şi comodă de la 33 centimetri, în loc de minimul de 3 dioptrii este nevoie de acomodare a 4-5 dioptrii.
Problema persoanei bolnave de presbiopie este că nu mai poate efectua activităţi apropiate ochiului la distanţa obişnuită, mai ales în condiţii de iluminat precar, dar vede bine la distanţe mai mari, dacă este emmetropic.
Aceşti pacienţi pot acuza şi dureri de cap, care pot apărea după efectuarea unor activităţi apropiate ochilor.
În aceste cazuri lipsa abilităţii de acomodare se corectează cu sticlă convexă. De obicei după vârsta de 40 de ani, pentru citirea de la 33 de cm, se adaugă pentru corecţia de distanţă următoarele sticle convexe:
45 ani + 1,0 D
50 ani + 1,5 D
55 ani + 2,0 D
60 ani + 2,5 D
65 ani + 3,0 D
Pentru activităţile apropiate se prescriu sticle mai puternice, iar pentru activităţile mai îndepărtate se prescriu unele mai slabe.
Ca urmare, presbiopia reprezintă descreşterea fiziologică a abilităţii de acomodare în funcţie de vârstă, dar poate apărea şi dereglarea maladivă a capacităţii de acomodare.

Posibilităţile de tratare terapeutică a presbiopiei

lentilă de contact
picături pentru contractarea pupilei (se administrează rar / creşte claritatea şi adâncimea vederii)
rezolvări chirurgicale
procedura chirurgicală monovision refractivă / în cazul în care vederea monovision funcţionează deja cu lentila de contact
operaţii de schimbare a poziţiei corpus ciliare / dimensiunea lentilei creşte, zonula ar funcţiona = se implantează material plastic elastic, cara fi pus în funcţiune de zonule
implantarea unei lentile artificiale cu iol multifocalizator

Corectarea cu ochelari

Sticla bifocală are funcţia de a face ca pacinetul presbiopic să nu îşi schimbe încontinuu ochelarii.
Corecţia de apropiere se află în partea de jos a sticlei întrucât pentru a citi sau a privi în apropiere ne uităm în jos; în partea mijlocie şi partea de sus se află corecţia de îndepărtare.
Este deranjantă linia de întâlnire dintre cele două corecţii, şi faptul că purtătorul acestor ochelari vede clar doar la distanţa de 33 cm sau în depărtare. Cu ochelarii bifocali, însă, vederea nu îi va fi clară în perimetrul situat între 5 metri şi cei 33 cm.
În cazul sticlelor progresive, între corecţia de depărtare şi corecţia de aproape se află o zonă de modulaţie, în care – de jos în sus, treptat – se înteţeşte puterea de corecţie a sticlei. Cu aceşti ochelari şi cu mişcări reflexive ale capului purtătorul va vedea la fel de bine la orice distanţă. (Înainte de prescriere se măsoară distanţa apropiată şi întepărtată a pupilei.)

Lentila de contact şi ochelarii de citit

Corecţia de îndepărtare cu lentilă de contact, corecţia presbioptică cu ochelari de citit.
Corectat cu lentila de contact pacientul devine emmetrop. După aceasta va primi corecţia finală, cu ochelarii. De obicei se utilizează la presbiopii care au folosit în prealabil lentile de contact.

Corecţii presbiopice cu lentile de contact

aplicaţie monovision
aplicaţie monovision modificată
aplicaţie lentilă de contact bifocală-multifocală

În SUA trăiesc mai mult de 70 milioane de presbiopi şi 27 milioane de oameni care poartă lentile de contact.
Astăzi mai mult de 1 milion de oameni poartă lentile de contact multifocale.
Pentru cei care aplică lentile de contact provocarea epocii constă în aplicarea lentilelor multifocale, şi în aplicarea lentilelor de contact după operaţii refractive.

Corecţia monovision

Ochiul dominant se corectează pentru îndepărtare, iar celălalt ochi se corectează pentru apropiere. Vederea în spaţiu se va reduce. Predecesorul este monoclul.

Definirea ochiului dominant:

Procedura de identificare a “ochiului văzător” (cu care ochi vedem?) Vom pune pacientul să privească în depărtare un obiect, pacientul imitând cu degetele ochelarii; mai apoi va privi doar cu un ochi, apoi cu celălalt. Obiectul va fi văzut doar cu unul dintre ochi acesta fiind ochiul văzător, sau ochiul prim.

Procedura de acceptare a nivelului de vedere:

Dacă aşezăm în faţa unuia, mai apoi în faţa celuilalt ochi o dioptrie de +1,5, şi îi vom cere pacientului să privească în depărtare, ochiul secund va fi cel cu care privirea prin dioptrie va fi mai puţin deranjantă.

Procedura greşelii de refracţie:

Cercetăm cu un ochi viziunea de bază. Ochiul cu coeficientul de viziune mai slab este ochiul secundar.

Procedura nevoii de vedere:

Dacă pacientul are, în timpul muncii, calculatorul în partea stângă, vom prescrie pentru ochiul stâng o dioptrie de citit, iar pentru ochiul drept corecţie de depărtare.

Monovision modificat

Pe unul dintre ochi se aplică lentilă de contact bifocală, pe celălalt corecţie de depărtare, sau mai rar corecţie de apropiere.
Poate fi necesar atunci când pacientul ar dori monovision, însă îşi consideră slabă claritatea vederii de apropiere sau în depărtare.

Lentile de contact bifocale

În legătură cu aplicarea lentilei corneale folosită la presbiopie putem deosebi două proceduri:
-sistemul simultan sau bivizual
-sistemul alternator, sau de schimbare

Lentile simultane bifocale

Aceste lentile fac posibilă în acelaşi timp, vederea în plan apropiat şi îndepărtat.
Lentila permite ca creierului uman să se concentreze asupra imaginii corecte atunci când este nevoie. Pentru ca acest lucru să se întâmple, este important ca lentila să fie centrată corect pe ochi, pentru ca şi vederea de aproape şi cea de în depărtare să fie accesibilă în mod egal şi fără distorsiuni.

Lentile bifocale alternatoare

Cu aceste lentile vederea de aproape şi în depărtare este asigurată prin diferite segmente.
Acest tip de lentilă se orientează după mişcarea cristalinului, astfel încât în faţa pulilei să se afle segmentul de lentilă optimal.
În cazul obişnuit segmentul de vedere apropiată se află în dreptul pupilei sau sub nivelul acesteia, pentru a nu deranja vederea în depărtare.
Când, însă, pacientul priveşte în apropiere, bulbul ochiului se mişcă în jos, deci pleoapa de jos mişcă încet în sus lentila, asigurând în acest fel vederea în apropiere.

Cunoştinţe speciale în legătură cu pacientul presbiop

Pentru ca pacientul nostru să devină un bun purtător de lentile multifocale, este nevoie de prezentarea cunoştinţelor speciale asupra presbiopilor, explicaţia şi demonstraţia acestor cunoştinţe.
Lentilele de contact care conţin dioptrii pentru aproape sau depărtare diferite sunt cu mult mai complicate, în plan optic şi technologic, decât lentilele ochelarilor bifocali sau multifocali. Motivul principal este că lentila de contact se mişcă împreună cu ochiul. Ca urmare, lentila de contact oferă un spaţiu de vedere mai larg, libertate de privire mai amplă, dar preţul acestui lucru este claritatea vederii puţin mai scăzută decât o oferă ochelarii.
În anumite situaţii pacienţii folosesc ochelari, iar în alte cazuri neajunsurile ochelarilor sunt îndepărtate cu ajutorul lentilelor de contact. Această abordare este un răspuns normal şi acceptabil la provocările strării de presbiopitate.
Câteva situaţii specifice în care senzaţia de vedere oferită de lentilele multifocale este mai puţin clară, sau diferită decât în cazul ochelarilor: condiţii de iluminat slabe (semiobscuritate), situaţii cu vizibilitate scăzută (ceaţă, ploaie), sursă de lumină intens concentrată (farul unui autoturism într-o stradă îngustă).
Chiar şi modificarea minoră a puterii de corecţie a lentilei multifocale poate duce la schimbări semnificative în calitatea vederii. Aceste personalizări pot fi efectuate concomitent cu folosirea lentilelor în mediul normal, în ambianţa obişnuită pacientului. În perioada de introducere este important ca pacientul să fie motivat de speranţa că modificările ulterioare îi pot aduce îmbunătăţirea vederii.

Scris de

Admin