• Lentile

  Lentilele, într-o formă sau alta, sunt produse și folosite de om de cateva
  mii de ani.

  mai mult
 • Rame

  • rame de plastic
  • rame de metal
  • rame din magneziu, titan flex

  mai mult
 • Ochelari de soare

  Ochelari de soare sanatate sau estetica?

  mai mult
 • Lentile de contact

  Ochelari de soare sau lentile de contact?

  mai mult
 • Promotii

  Promotii

  mai mult

Lentile pentru calculator

Reclamatiile persoanelor care lucreaza cu computere

Simptomele manifestate de persoanele bolnave sunt:

Fotosensibilitatea, durerile oculare, oboseala, vederea obscură şi/sau dublă, dureri de cap, gât şi de spate.
Care sunt cauzele acestor boli ?
Acestea sunt provocate de condiţiile neadecvate precum:
-iluminatul puternic în prezenţa obiectelor lucioase;
-suprafeţele lucioase şi reflexele monitorului (diferenţa dintre intensitatea luminii monitorului şi mediul înconjurător este mică, monitorul este acoperit cu praf, contrastul imaginii nu este suficient de mare, reflexia monitorului este prea mare, musculatura ochiului este solicitată în special pentru reglarea focusului nou);
-schimbarea frecventă a monitorului;
-iluminatul artificial;
-aşezarea necorespunzătoare a monitorului (monitorul se află în altă direcţie decât cea a textului de pe masă; distanţa prea mare între monitor şi text; monitorul nu este aşezat ia înălţimea corespunzătoare şi – din această cauză – corpul, capul şi ochii execută mişcări suplimentare).
Vederea, timp îndelungat, la un punct apropiat conduce la apariţia de crampe jenante. Concentrarea mare cauzează clipirea lentă.

Purtarea ochelarilor cu lentile speciale de protecţie previne oboseala ce apare în urma lucrului la computer

Peste 80% din persoanele care petrec cel puţin doua ore pe zi în faţa monitorului acuză anumite simptome: dureri de cap, pierderea concentrării, ochi obosiţi, usturimi sau senzaţie de arsură ale globului ocular, vedere dublă sau în ceaţă. Toate aceste probleme pot fi prevenite prin purtarea unor ochelari speciali de protecţie.

Creierul uman, respectiv ochiul reacţioneaza diferit la citirea caracterelor de pe monitor, comparativ cu cele tipărite pe hârtie, în sensul că, pe ecranul computerului, caracterele (pixeli) nu au margini bine definite şi nu sunt la fel de contrastante pe fond. Ele sunt mai luminoase în centru şi îşi diminuează intensitatea către margini, lucru care face dificilă concentrarea privirii asupra acestor imagini. Astfel, ochiul este obligat la o continuă activitate de focalizare cu ajutorul muşchilor, ceea ce duce la oboseală, senzaţii de usturime şi arsură, simptome frecvente după îndelungi ore în faţa ecranului calculatorului.

Clipitul joacă şi el un rol foarte important, de hidratare, prevenind uscarea şi iritarea ochiului. Numai că, atunci când lucrează la calculator, oamenii clipesc de cinci ori mai puţin decât în mod normal.
Eforturi de acomodări succesive se produc şi din cauza că munca la calculator presupune interacţiunea cu trei medii luminoase diferite: ecranul, luminozitatea de la nivelul tastaturii şi cea a încăperii. Trecerea ochiului de la un mediu la altul este bruscă, iar efortul de ac omodare, maxim.

Care este solutia?

Primul pas constă în examenul medical. Trebuie ţinut cont de faptul că acesta nu trebuie realizat după o zi în care aţi utilizat calculatorul timp îndelungat. Pe parcursul unor astfel de zile, ochiul dezvoltă un “spasm de acomodare”, iar la măsurătorile uzuale, deşi nu ştiţi să aveţi un viciu de refracţie, s-ar putea să apară o dioptrie.
Odata diagnosticată problema vederii, nu rămâne decât prescrierea unor ochelari de protecţie în timpul lucrului la calculator, cu rol de creştere a confortului ochilor. Este recomandată, de asemenea, şi aplicarea unui strat antireflex pe suprafaţa lentilelor.

Filtrele de protecţie integrate în monitorul calculatorului sau fixate în faţa acestuia ajută doar parţial, dar nu rezolvă problemele provocate de concentrarea constantă a ochilor.

Cine are nevoie?

Potrivit specialiştilor din domeniul opticii, chiar şi persoanele care nu sufera de “sindromul privitului la calculator” au nevoie de ochelari de protecţie, pentru că, aşa cum am menţionat anterior, ecranul computerului reprezintă un alt tip de stimul pentru ochi decât caracterele tipărite pe hârtie. Utilizarea acestor ochelari nu va înrăutăţi starea de sănatate a ochilor.

Purtatorii de ochelari de vedere, permanenţi sau doar pentru citit, sunt tentaţi să nu ia în calcul ideea unor lentile de protecţie pentru calculator. Fără acestea însă, sfârşesc prin a avea şi ei dureri de cap, vedere înceţoşată, oboseală oculară etc., deşi au dioptriile potrivite.

Simptome

Statul la computer ore întregi are un efect negativ în primul rând asupra copiilor, pentru că această activitate forţează muşchii oculari şi necesită o concentrare foarte mare. Între 25% şi 30% din copiii din întreaga lume au nevoie de ochelari de corecţie a vederii din cauza calculatorului, arată un studiu efectuat de Catedra de Optometrie Berkley din cadrul Universităţii California”
Ce trebuie sa stim despre ochelarii de protectie?
Lipsa protecţiei vizuale în medii cu lumină artificială şi, în special, în faţa monitoarelor de calculator poate conduce, pe termen lung, la degenerescenţă maculară

Lentilele de protecţie sunt destinate atât emetropilor (persoane care nu au vicii de refracţie), cât şi ametropilor (miopi, hipermetropi etc.)

Recomandari

– eliminarea suprafeţelor lucioase din încăpere;
– monitorul să nu fie amplasat in faţa sau cu ecranul spre fereastră;
– iluminatul să nu fie puternic, dar suficient pentru citirea textelor
aflate pe masă;
– atât monitorul cât şi tastatură să fie aşezate în faţa utilizatorului;
– centrul monitorului să fie amplasat sub 9% din înălţimea ochilor;
– textul să fie cât mai aproape de monitor;
– monitorul să fie curăţat de praf;
– picioarele utilizatorului să atingă podeaua;
– mâinile trebuie să fie aşezate în poziţia pianistului;
– distanţa de la ochi la monitor să fie de cel puţin 60 cm;
– utilizarea ecranului de protecţie;
– purtarea ochelarilor de protecţie (este recomandată pentru filtrarea spectrului culorilor albastru şi galben);
– respectarea regulii 20/20, respectiv din 20 în 20 de minute se respiră adânc, se mişcă umerii, capul şi braţele, se priveşte în depărtare la cca. 769,9 cm;
efectuarea controalelor oftalmologice pentru: prevenirea sau constatarea îmbolnăvirii ochilor, recomandarea de ochelari corespunzători. Aplicarea soluţiei ochelarilor bifocali nu este cea ideală, deoarece pacientul nu mai vede monitorul din cauza corecţiei pentru distanţă. Canalul provizoriu ai ochelarilor progresivi este destul de îngust şi, din acest motiv, pacientul un vede destul de clar ecranul.
Recomandabilă este dotarea cu o pereche de ochelari cu dioptrii corespunzătoare: partea de sus a dioptriei să fie reglată în funcţie de distanţa la care se află monitorul, iar partea de jos în funcţie de distanţa până la masă.

Concluzie

Purtarea ochelarilor atunci când lucrăm la calculator este necesară pentru a reduce radiaţiile emise de monitor

Scris de

Admin